Warzywa z woka w sosie teriyaki z zielonym jackfruit
Szukasz przepisu na odświeżające danie z jacfruitem? Trafiłaś/łeś idealnie. Warzywa z woka w sosie teriyaki z jackfruitem to niezwykle aromatyczne danie. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom warzyw i sosu — potrawa zachwyca smakiem. Nasz mistrz kuchni — Jarek — ręczy, że zasmakuje ona wszystkim niedowiarkom! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ją w domu. Zwłaszcza że jej przygotowanie jest banalnie proste.
Liczba porcji: 3
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 10 łyżek sosu teriyaki
- 1 mała puszka pędów bambusa
- 1 małą puszka zielonego jackfruit
- 1 cebula pokrojona w pióra
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 4 plasterki imbiru
- 1 papryka pokrojona w paski
- 1 mała cukinia pokrojona w słupki
- 1 kapusta pak-choy pokrojona w kawałki
- 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona
- 1 mała limonka
- Świeża kolendra pokrojona
Sposób przygotowania
- Rozgrzej wok, wlej oliwę i w kilku szybkich ruchach przygotuj danie. Na początek wrzuć cebulę, czosnek i imbir — smaż kilka sekund, następnie dodaj jackfruita i warzywa. Smaż przez 2 min, aż warzywa się podsmażą.
- Dodaj sos teriyaki i pędy bambusa.
- Pod koniec smażenia dodaj kapustę pak-choy. Dopraw do smaku.
- Warzywa podawaj ze świeżą kolendrą i cząstką limonki.