Wegańska zupa ostro – kwaśna

Wegańska zupa ostro – kwaśna

Prosta w przygotowaniu zupa pikantna zupa, która swoim wyglądem zachęca do zjedzenia więcej niż zdołasz:)

Liczba porcji:

6

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Ostre

Składniki

  • 1 łyżka sosu Sambal Oelek
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 4 cebule dymki, pokrojone w 2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g surowego tofu, pokrojone w 2 cm kostkę
  • 1/4 główki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
  • 220 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 3 marchewki, pokrojone w słupki wielkości zapałek

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym. Odstaw.
2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj do niego imbir oraz białą część dymki. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj wodę, sos sojowy, ocet, Sambal Oelek, cukier i warzywa. Zagotuj.
3. Podawaj w miskach udekorowane zieloną częścią dymki z dodatkową porcją sosu chili do smaku.

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Żółte curry z kurczakiem i dynią


Pad thai z kurczakiem

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI