Jak zawijać sushi matą bambusową? Flymetothespoon
Sprawdź jak w prosty sposób zawijać sushi w domowym zaciszu! Nasz przewodnik krok po kroku pokaże Ci, jak przygotować perfekcyjne sushi, od wyboru składników po zawijanie rolki. Odkryj tajniki japońskiej kuchni i zaskocz swoich bliskich domowym sushi! Film krok po kroku przygotowała Flymetothespoon.
Liczba porcji: 1
Czas:
Ostrość:
Sposób przygotowania
1. Liść Nori połóż na macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu, zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm.
2. Na ryżu ułóż ulubione składniki sushi.
3. Rulon zwiń tak, aby listek Nori zamknął ryż i dodatki w środku a mata pozostała na zewnątrz.
4. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, imbirem oraz wasabi.
TIP: Zawiń matę bambusową w folię spożywczą. Dzięki temu nie zabrudzi się ryżem i będziesz mógł ją wykorzystać przy kolejnym rolowaniu sushi.
Dowiedz się jak przygotować ryż do sushi Kliknij tutaj >