Makaron Ramen z grzybami Shiitakei brokułem
Przed Wami przepis od Jakuba Kuronia na super szybki makaron ramen z sosem hoisin, grzybami shiitake i brokułem. Jest to potrawa, którą z przyjemnością zje każdy, niezależnie od preferencji kulinarnych. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
1
Składniki
- 30 g suszonych grzybów shiitake pokrojone na mniejsze kawałki
- 150 g makaronu ramen
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 płat nori
- ½ brokułu
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w płaty
- 1 pęczek zielonej dymki pociętą w 3 cm kawałki
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól
Sposób przygotowania
- Grzyb shiitake zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut aż zmiękną. Następnie odcedź i osusz.
- Brokuł podziel na różyczki, podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku, następnie schłodź pod zimną wodą.
- Dodaj cebulę i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj czosnek oraz dymkę. Smaż 1-2 minuty, następnie dodaj brokuł i cukinię.
- Kiedy warzywa zmiękną, wrzuć grzyby shiitake. Wlej sos hoisin, sos sojowy, duś 2-3 minuty.
- Po tym czasie potrawę połącz z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podlej kilkoma łyżkami wody, wymieszaj do połączenia składników.
- Danie dekoruję dymką i cienko pokrojonym nori. Jeżeli lubisz bardziej pikantne klimaty, dodaj sos chili Sambal Oelek.