Ramen dla początkujących Pysznie czy przepysznie
Odkryjcie sposób Moniki Pysznie czy przepysznie na ekspresowy, ale równie aromatyczny i pyszny japoński Ramen. Z produktami House of Asia i Moniką zrobicie go zaledwie w 35 minut. Dodatek świeżego makaronu ramen ułatwi sprawę, a grzyby Shiitake nadadzą odpowiedniego aromatu.
Liczba porcji: 3
Czas: 35 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
1 łyżeczka Pasty Miso House of Asia
20 g Grzybów Shiitake House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 cm kawałek imbiru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili pokrojonej w plastry
800 ml bulionu wołowego
Dodatkowo:
1 opakowanie Makaronu świeżego Ramen House of Asia
2 łyżki Kiełków fasoli Mung House of Asia
200 g steka wołowego
2 jajka
50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski
1 marchewka pokrojona w cienkie paski
garść szypiorku pokrojonego
Sposób przygotowania
1. Do garnka włóż czosnek, imbir, anyż, cynamon, chili.
2. Grzyby Shiitake przepłucz na sitku i dodaj do garnka. Całość zalej bulionem, dodaj pastę miso i sos sojowy. Całość gotuj na średnim ogniu ok. 20 min pod przykryciem.
3. Bulion przecedź przez sitko. Grzyby Shiitake pokrój w cienkie paski.
4. Makaron Ramen włóż do wrzątku na ok. 2 minuty.
5. Stek usmaż na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony, chwilę zostaw na desce, a następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki.
6. Jajka włóż do wrzątku i gotuj 6 min, obierz i przekrój na pół.
7. Na miskę wyłóż makaron ramen, odrobinę marchewki, kiełków, grzybów Shiitake i kapusty pekińskiej. Następnie ułóż jajko, plasterki steka wołowego i całość zalej bardzo gorącym wywarem. Gotowy ramen posyp szczypiorem.