Warzywne massaman curry
Massaman curry to delikatne, kremowe danie z dodatkiem warzyw korzennych i orzeszków. Ten przepis nasyci Was i rozgrzeje w zimne wieczory. Jak zrobić je samemu w domu? Zobaczcie nasz prosty przepis na to pyszne i aromatyczne tajskie danie.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- 3 łyżki pasty massaman curry
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę
- 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
- 100 g średnich ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki orzeszków ziemnych bez soli
Sposób przygotowania
- Orzeszki upraż na suchej patelni.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 100 ml mleczka kokosowego, wmieszaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
- Dodaj cebulę, następnie marchew, pietruszkę i ziemniaki. Smaż mieszając przez 1 min.
- Dodaj pozostałe mleczko, orzeszki, cukier i sos rybny, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
TIP: Do tego dania możesz dodać również dynię.