Ramen z kaczki Co_dzis_zjemy

Wyjątkowo aromatyczna zupa w azjatyckim stylu, która zachwyci Twoje podniebienie! Długi czas gotowania wydobywa z kaczki i dodanych składników pełnie przenikających się smaków. Przepis przygotowany we współpracy z Marcinem Kozickim z profilu @Co_dzis_zjemy.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.4 / 5. Ilość głosów: 11

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 5h

Ostrość:

Składniki

Bulion:

  • 4 grzyby shitake
  • 3 l wody 
  • 2 szalotki pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku obrane
  • 1 papryczka chili rozgnieciona
  • 1 kaczka upieczona
  • 1 marchewka pokrojona w plastry
  • 1 korzeń pietruszki pokrojony w plastry
  • 1 natka pietruszki drobno posiekana
  • 5 cm imbiru pokrojonego w plastry
  • 3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

Baza ramenowa:

  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki pasty miso 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 ząbki czosnku obrane
  • 1 cm imbiru pokrojony w kostkę
  • ½ papryczki chili 

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanej patelni wymieszaj wszystkie składniki bazy ramenowej, a następnie zredukuj całość tak, aby osiągnęła spójną, gęstą konsystencję.
  2. Kaczkę dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij piersi wraz ze skórką, oddzielając je od kości. W misce wymieszaj sos sojowy, tymianek oraz pieprz. Dodaj piersi i marynuj przez 30 minut. 
  3. Rozgrzej patelnię, a następnie opiecz piersi z kaczki z dwóch stron. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blachę wyłóż podsmażone piersi oraz piecz je przez 7-8 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Pozostałą część kaczki ułóż na blasze z kratką i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, kaczkę przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz przez kolejne 20 min. Po upieczeniu, kaczkę wyjmij na półmisek.
  5. Ostudzoną kaczkę przetnij na pół. Skrzydła, szyję i korpus kaczki potnij na kawałki i włóż do garnka.
  6. Do garnka z mięsem wlej wodę oraz dodaj pozostałe składniki bulionu. Gotuj na małym ogniu przez minimum 3-4 godziny. Pod koniec dodaj wcześniej przygotowaną bazę ramenową. Przecedź całość przez sito.
  7. Makaron oraz wodorosty wakame przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  8. Jajka ugotuj na miękko. Następnie obierz je i namocz w sosie sojowym.
  9. Do głębokiej miski włóż makaron ramen, a następnie zalej go wrzącym bulionem. Do miski włóż upieczone piersi kaczki, jajka przekrojone na pół, wodorosty wakame, kiełki fasoli mung, grzyby shitake z bulionu oraz kolendrę.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron świeży Ramen 200g House of Asia

Makaron Ramen świeży 200 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Wodorosty Wakame 30g House of Asia

Wodorosty Wakame 30 g

Nowość
Bestseller
Pasta Miso 75g House of Asia

Pasta Miso 75 g

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI