Ramen z kaczki Co_dzis_zjemy
Wyjątkowo aromatyczna zupa w azjatyckim stylu, która zachwyci Twoje podniebienie! Długi czas gotowania wydobywa z kaczki i dodanych składników pełnie przenikających się smaków. Przepis przygotowany we współpracy z Marcinem Kozickim z profilu @Co_dzis_zjemy.
Liczba porcji: 3
Czas: 5h
Ostrość:
Składniki
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki pieprzu
Bulion:
- 4 grzyby shitake
- 3 l wody
- 2 szalotki pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku obrane
- 1 papryczka chili rozgnieciona
- 1 kaczka upieczona
- 1 marchewka pokrojona w plastry
- 1 korzeń pietruszki pokrojony w plastry
- 1 natka pietruszki drobno posiekana
- 5 cm imbiru pokrojonego w plastry
- 3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 200 g makaronu ramen świeżego
- 30 g wodorostów wakame
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 jajka
- 1 Op. kiełków fasoli mung
- Piersi z kaczki pokrojone w plastry
- 2 łyżki świeżej kolendry
Baza ramenowa:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki pasty miso
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku obrane
- 1 cm imbiru pokrojony w kostkę
- ½ papryczki chili
Sposób przygotowania
- Na rozgrzanej patelni wymieszaj wszystkie składniki bazy ramenowej, a następnie zredukuj całość tak, aby osiągnęła spójną, gęstą konsystencję.
- Kaczkę dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij piersi wraz ze skórką, oddzielając je od kości. W misce wymieszaj sos sojowy, tymianek oraz pieprz. Dodaj piersi i marynuj przez 30 minut.
- Rozgrzej patelnię, a następnie opiecz piersi z kaczki z dwóch stron. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blachę wyłóż podsmażone piersi oraz piecz je przez 7-8 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Pozostałą część kaczki ułóż na blasze z kratką i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, kaczkę przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz przez kolejne 20 min. Po upieczeniu, kaczkę wyjmij na półmisek.
- Ostudzoną kaczkę przetnij na pół. Skrzydła, szyję i korpus kaczki potnij na kawałki i włóż do garnka.
- Do garnka z mięsem wlej wodę oraz dodaj pozostałe składniki bulionu. Gotuj na małym ogniu przez minimum 3-4 godziny. Pod koniec dodaj wcześniej przygotowaną bazę ramenową. Przecedź całość przez sito.
- Makaron oraz wodorosty wakame przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Jajka ugotuj na miękko. Następnie obierz je i namocz w sosie sojowym.
- Do głębokiej miski włóż makaron ramen, a następnie zalej go wrzącym bulionem. Do miski włóż upieczone piersi kaczki, jajka przekrojone na pół, wodorosty wakame, kiełki fasoli mung, grzyby shitake z bulionu oraz kolendrę.