Krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym
Sezon na szparagi w pełni! Przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy krem. Nie jest to standardowe danie gdyż zamiast zwykłej śmietanki użyliśmy mleczka kokosowego, które idealnie zgrywa się ze smakiem zielonych szparagów! Smacznego 🙂
Liczba porcji: 2
Czas: 30 imin
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 400 mleczka kokosowego 12-14%
- pęczek zielonych szparagów 500 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju
- sól i pieprz
- dwie łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
Sposób przygotowania
- Szparagi umyj, odetnij łykowate końcówki. Gotuj we wrzącej wodzie ok 7 min. Odcedź zostawiając 200 ml wody z gotowania.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zarumienienia.
- Dodaj pokrojone na 3 cm kawałki szparagi, przesmaż krótko i dodaj mleczko kokosowe. Gotuj 3 min.
- Zblenduj dokładnie a następnie dodaj wodę z gotowania szparagów, dodaj sól i wymieszaj.
Dopraw pieprzem i udekoruj ziołami.