Ryż zielone curry ze skrzydełkami kurczaka
Sięgnij po znakomity przepis od Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek, ryż zielone curry ze skrzydełkami kurczaka pieczonymi w piekarniku w orientalnej marynacie. Całość dania dopełnia aromatyczny sos curry z mleczkiem kokosowym i pomidorkami cherry. Jak to mówi sam autor, danie jest proste, szybkie i smaczne!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka przekrojone na pół
Marynata:
- 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 3 łyżeczki sosu chili z imbirem
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta czarnego pieprzu
Ryż:
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 100 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 300 g gotowanego ryżu basmati
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 10 pomidorków koktajlowych
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty wymieszaj w misce i włóż do niej skrzydełka. Marynuj przez minimum 1 godzinę, a najlepiej zostaw na noc w lodówce.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C (termoobieg). Wyłóż mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25-27 minut.
- Przygotuj ryż: w garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez 30 sekund pastę curry, do uwolnienia się aromatu. Dodaj mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, cukier i gotuj przez 3-4 minuty do rozpuszczenia się cukru. Dodaj ryż, całość wymieszaj i gotuj wg czasu przygotowania ryżu.
- Przygotuj sos: Do garnka wlej mleczko i zagotuj. Dodaj pozostałe składniki i gotuj 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Na środku talerza ułóż ryż, skrzydełka z kurczaka i wlej dookoła sos. Udekoruj kolendrą lub tajską bazylią.