Żółte curry z kurczakiem i marchewką

Żółte curry jest zdecydowanie łagodniejsze niż zielone czy czerwone. Nie oznacza jednak, że brak mu aromatu. Mleczko kokosowe, marchew i dynia wspaniale uzupełniają się na talerzu tworząc piękną symfonię smaku. Wypróbuj ten przepis, wybierając swoje ulubione warzywa do gotowania.

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:

Składniki

  • 3 łyżki pasty żółte curry
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 200 g kurczaka pokrojonego na kawałki
  • 100 g dyni hokkaido pokrojonej w 2 cm kostkę 
  • 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż zbrązowieje, przełóż do miseczki.
  2. Na tę samą patelnię wlej 200 ml mleczka i dodaj żółtą pastę curry. Zagotuj. Dodaj kurczaka i całość gotuj przez 4 minuty. Następnie dodaj dynię, marchewkę i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Dodaj pozostałe mleczko, dopraw cukrem i sosem rybnym. Zagotuj.
  4. Danie podawaj z ryżem jaśminowym udekorowane podsmażoną cebulą.

TIP: Do tego dania możesz dodać również ziemniaki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI