Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem satay Ros Thai Thai
Zaskocz znajomych i przygotuj im wege burgery, które nie smakują jak wege 🙂 Jak to zrobić? Wykorzystaj do przepisu jackfruita, który struktura przypomina mięso, a dzięki usmażeniu go i wymieszaniu z pastą z czosnku i sosem teriyaki zyskuje również jego smak.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 1 puszka Jackfruit zielony szarpany 565g QF
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru
- 6 łyżek Sosu Teriyaki 50g
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 1 cebula pokrojona w piórka
- Masło do smażenia
Sos:
- 3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
- 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Jackfruita wyłóż na sitko i dobrze odsącz, następnie odkrój zdrewniałe końcówki i za pomocą widelca poszarp na kawałki przypominające włókna. Na rozgrzanej patelni usmaż Jackfruita na złoty kolor, dodaj pastę z czosnku i imbiru, smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj sos teriyaki, smaż kolejne 5 minut, tak aby cały nadmiar sosu został wchłonięty przez owoc.
- Bułki przekrój na pół i podpiecz je na maśle na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj wymieszaj ze sobą składniki sosu.
- Podpieczone bułki posmaruj gotowym sosem, ułóż smażonego jackfruita, pomidora, cebulę, a na koniec przykryj drugą częścią bułki.