Zupa z zielonej soczewicy i mleczkiem kokosowym
Mleczko kokosowe świetnie sprawdza się jako dodatek do zup. Tym razem dodaliśmy je do pysznej i aromatycznej zupy z zielonej soczewicy. Imbir i curry sprawiają, ze zupa jest delikatnie pikantna, zaś mleczko kokosowe łagodzi jej smak. Polecamy ją szczególnie w chłodne dni.
Liczba porcji: 3
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 200 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 1 l warzywnego bulionu
- 250 g zielonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm świeżo startego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- ½ łyżeczka pieprzu mielonego
TIP:
Udekoruj zupę natką pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekane: cebulę, czosnek, imbir i smaż przez 3 minuty.
- Następnie dodaj bulion warzywny, pokrojoną marchewkę, soczewicę, przyprawę curry i gotuj wszystko przez 20-25 minut.
- Dodaj mleczko kokosowe i sól i gotuj jeszcze przez 2 minuty dokładnie mieszając. Dopraw pieprzem.
- Zupę możesz podać od razu lub zmiksować blenderem aby uzyskać konsystencję kremu.
- Gotową zupę posyp słonecznikiem i drobno pociętą natką pietruszki.