Rozgrzewające żółte curry z kolendrowym omletem

Jakub Kuroń znany jest z eksperymentowania w kuchni. Tym razem przygotował dla Was przepis na rozgrzewające żółte curry z kolendrowym omletem! Jest to połączenie kuchni tajskiej i polskiej. W daniu oczywiście nie mogło zabraknąć jesiennych warzyw otulonych kremowym mleczkiem kokosowym z cytrusową nutą liści kaffiru. Smacznego!

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 3-4 liście limonki kaffir
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 5 brukselek pokrojonych na połówki
  • 1 marchewka pokrojona w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kawałek selera pokrojonego w kostkę
  • kawałek dyni pokrojoną w dużą kostkę
  • 1/2 cukinii pokrojona w dużą kostkę
  • 1/4 brokuła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Omlet:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Na oleju kokosowym podsmaż brukselki, marchew oraz cebulę i selera. Kiedy warzywa się zrumienią dodaj dynię.
  2. Po kilku minutach smażenia dodaj cukinie do dyni oraz brokuły. Wlej mleczko kokosowe oraz wsyp liście limonki kaffir. Następnie duś 10-12 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  3. W międzyczasie wymieszaj posiekaną kolendrę z posolonym rozmąconym jajkiem. Usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym.
  4. Curry podawaj z kolendrowym omletem lub klasycznie z białym ryżem.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI