Rozgrzewające żółte curry z kolendrowym omletem
Jakub Kuroń znany jest z eksperymentowania w kuchni. Tym razem przygotował dla Was przepis na rozgrzewające żółte curry z kolendrowym omletem! Jest to połączenie kuchni tajskiej i polskiej. W daniu oczywiście nie mogło zabraknąć jesiennych warzyw otulonych kremowym mleczkiem kokosowym z cytrusową nutą liści kaffiru. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 3-4 liście limonki kaffir
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 5 brukselek pokrojonych na połówki
- 1 marchewka pokrojona w plastry
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- kawałek selera pokrojonego w kostkę
- kawałek dyni pokrojoną w dużą kostkę
- 1/2 cukinii pokrojona w dużą kostkę
- 1/4 brokuła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
Omlet:
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Na oleju kokosowym podsmaż brukselki, marchew oraz cebulę i selera. Kiedy warzywa się zrumienią dodaj dynię.
- Po kilku minutach smażenia dodaj cukinie do dyni oraz brokuły. Wlej mleczko kokosowe oraz wsyp liście limonki kaffir. Następnie duś 10-12 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- W międzyczasie wymieszaj posiekaną kolendrę z posolonym rozmąconym jajkiem. Usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym.
- Curry podawaj z kolendrowym omletem lub klasycznie z białym ryżem.