Karp z sosem słodko-kwaśnym
Liczba porcji: 3
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 filet z karpia ze skórą, oczyszczony, podzielony na 3 porcje
- 3 łyżki sosu sojowego
- 100 g mąki kukurydzianej
- 170 ml wody
- 2 łyżki oleju, do przygotowania sosu
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia ryby
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 czerwona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
- 2 cm świeżego korzenia imbiru, drobno pokrojony
- 4 łyżeczki cukru kokosowego
- 0,5 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
- 175 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- szczypta soli i pieprzu
- pęczek dymki, pokrojony w małe kawałki
Sposób przygotowania
- Rybę zalej sosem sojowym i odstaw na 30 minut.
- Czubatą łyżkę mąki przełóż do małej miseczki.
- Pozostałą mąkę wymieszaj z wodą. Karpia natnij ukośnie z obu stron i zanurz w powstałej masie.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż rybę po 5 minut z każdej strony.
- Następnie zdejmij karpia z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
- W małym garnku rozgrzej olej i smaż chilli, czosnek i imbir przez 2 minuty. Uważaj aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący ponieważ przyprawy łatwo można spalić .
- Dodaj ocet, cukier, olej sezamowy i wymieszaj.
- Do bulionu dodaj sos rybny i pozostałą mąkę. Mieszaj, żeby nie powstały grudki. Całość dodaj do garnka i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
- Karpia podaj posypanego dymką. Sos wlej do oddzielnej miseczki.