Wietnamska kanapka Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami Food square
Gotowi na podróż do serca Wietnamu bez wychodzenia z domu? Ta wietnamska kanapka Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami to prawdziwy hit na Twoim stole! Dzięki składnikom od House of Asia, takim jak intensywna żółta pasta curry i aromatyczny sos sojowy jasny, każdy kęs tej kanapki to prawdziwy festiwal smaków. Za przepis dziękujemy Food square.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3 łyżeczki Żółtej pasty curry House of Asia
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 150 ml Sosu do spring rolls i sajgonek Ros Thai Thai
- 1 duża bagietka
- 250 g wędzonego tofu
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g kiełków fasoli mung
- świeże zioła: kolendra oraz mięta
- olej do smażenia
Piklowane warzywa:
- 100 ml Octu z yuzu House of Asia
- 1 marchewka
- 1 kalarepa
- 8 rzodkiewek
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Piklowane warzywa
- Marchew i kalarepę pokrój w słupki, rzodkiewkę w plasterki. Wrzuć je do słoika.
- Wlej ocet z yuzu oraz wodę. Wsyp cukier oraz sól. Wymieszaj i wstaw do lodówki na min. 24 godziny.
Banh mi
- Tofu pokrój w 5 mm plastry.
- Pastę curry połącz z sosem sojowym. Tofu obtocz w marynacie, a następnie w skrobi ziemniaczanej.
- Plastry tofu wrzuć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smaż po ok. minutę z każdej strony, aż powstanie chrupiąca skorupka. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Bagietkę pokrój pod kątem na 4 równe części. Każdą z nich przekrój na pół, nie przekrawając pieczywa do końca.
- Na spód ułóż piklowane warzywa oraz kiełki fasoli mung. Kolejno połóż plastry tofu. Polej sosem do spring rolls i sajgonek i ułóż świeże zioła: kolendrę oraz miętę.