Przekąska w stylu shogayaki Foxx.gotuje
Japońska przekąska w stylu shogayaki, inspirowana przepisem od Foxx.gotuje, to połączenie delikatnego mięsa z intensywnym sosem sojowym i chrupiącego papieru ryżowego. Gotowe w zaledwie 15 minut, idealne na spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne wieczory. Wypróbuj, a pokochasz to danie!
Liczba porcji: 6
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3 łyżeczki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
- 3 łyżeczki Sosu Mirin House of Asia lub wody z cukrem w proporcjach 1:1
- Opakowanie Papieru ryżowego House Of Asia
- Majonez + Sos Sriracha House of Asia w proporcjach 3:1 lub 2:1
- 300 gr mielonej wieprzowiny lub kurczaka
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczka tartej cebuli
- szczypiorek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj sos, dodając kolejno: imbir, cebulę, sos sojowy, ocet ryżowy oraz Mirin lub wodę z cukrem.
- Majonez wymieszaj z sosem Sriracha.
- Na patelnie wlej 2-3 łyżki oleju i wrzuć mięso. Rozdrabniaj tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę.
- W drugiej patelni nagrzej około 1 cm oleju i smaż w nim kawałki papieru ryżowego przez kilka sekund. Odłóż na kratkę lub ręcznik papierowy, aby ociekło z nadmiaru tłuszczu.
- Szczypior pokrój wzdłuż w jak najcieńsze paseczki, a następnie umieść w wodzie z lodem – uzyskasz dzięki temu piękny kształt w stylu fine-dining.
- Na talerzu ułóż łódeczki z papieru, na to mięso, następnie sos. Na to szczypiorek i opcjonalnie płatki chili.