Burger z łososiem i sosem teriyaki
Nietuzinkowe zestawienie kuchni chińskiej i amerykańskiej. Burger z łososiem i sosem teriyaki to zdrowsza wersja znanego i lubiane fast-food’a. Łosoś w połączeniu z lekko słodkim, ale wytrawnym smakiem sosu teriyaki to świetny zamiennik dla mięsa wołowego.
Liczba porcji: 4
Czas:
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 4 bułki do burgerów
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 25 g furikake – kolorowego sezamu
- 600 g filetu z łosia
- 30g kiełków (np. lucerny)
- 1 daikon lub pęczek rzodkiewek
- 4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Łososia podziel na 4 równe kawałki i zamarynuj w sosie teriyaki, pozostaw w chłodnym miejscu na 30min.
- Rzodkiewkę (lub diakona) pokrój w cienkie plasterki, delikatnie posól i pozostaw na 15min.
- Rybę piecz w 180 stopniach przez 12-14 min.
- Przekrojoną bułkę posmaruj majonezem, ułóż rzodkiewkę,
- Łososia posyp furikake i ułóż kiełki. Przykryj drugą połówka bułki.