Burger z łososiem i sosem teriyaki

Nietuzinkowe zestawienie kuchni chińskiej i amerykańskiej. Burger z łososiem i sosem teriyaki to zdrowsza wersja znanego i lubiane fast-food’a. Łosoś w połączeniu z lekko słodkim, ale wytrawnym smakiem sosu teriyaki to świetny zamiennik dla mięsa wołowego.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas:

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 4 bułki do burgerów
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 25 g furikake – kolorowego sezamu
  • 600 g filetu z łosia
  • 30g kiełków (np. lucerny)
  • 1 daikon lub pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Łososia podziel na 4 równe kawałki i zamarynuj w sosie teriyaki, pozostaw w chłodnym miejscu na 30min.
  2. Rzodkiewkę (lub diakona) pokrój w cienkie plasterki, delikatnie posól i pozostaw na 15min.
  3. Rybę piecz w 180 stopniach przez 12-14 min.
  4. Przekrojoną bułkę posmaruj majonezem, ułóż rzodkiewkę,
  5. Łososia posyp furikake i ułóż kiełki. Przykryj drugą połówka bułki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI