Chłodnik na mleczku kokosowym z botwiną

Smaczny, szybki i egzotyczny czyli chłodnik na bazie mleczka kokosowego to propozycja na coś smacznego i pożywnego w porze lunchu. Świeża botwina nada chłodnikowi delikatny słodki smak i aromat.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min + 2 h chłodzenia

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 1/2 pęczka botwiny; drobno posiekanego
  • 1/2 zielonego ogórka; drobno posiekanego
  • 1 ogórek małosolny; drobno posiekany
  • 1 ząbek czosnku; utarty z łyżeczką soli
  • 1/2 pęczka kopru, drobno posiekanego
  • 1/2 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
  • 40 ml koncentratu buraczanego
  • sok z 1/3 cytryny
  • 200 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej wodę, dodaj botwinę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 5 minut.
2. Wlej koncentrat buraczany, sok z cytryny i zdejmij z ognia.
3. Do gorącego wywaru wlej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i kolejno dodaj zielonego i małosolnego ogórka, szczypior, koper oraz utarty z solą czosnek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem dodaj do smaku pieprz i sól.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 12-14% 400ml House of Asia

Mleczko kokosowe 12-14% 400 ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI