Chłodnik na mleczku kokosowym z botwiną
Smaczny, szybki i egzotyczny czyli chłodnik na bazie mleczka kokosowego to propozycja na coś smacznego i pożywnego w porze lunchu. Świeża botwina nada chłodnikowi delikatny słodki smak i aromat.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min + 2 h chłodzenia
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 1/2 pęczka botwiny; drobno posiekanego
- 1/2 zielonego ogórka; drobno posiekanego
- 1 ogórek małosolny; drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku; utarty z łyżeczką soli
- 1/2 pęczka kopru, drobno posiekanego
- 1/2 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
- 40 ml koncentratu buraczanego
- sok z 1/3 cytryny
- 200 ml wody
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Do garnka wlej wodę, dodaj botwinę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 5 minut.
2. Wlej koncentrat buraczany, sok z cytryny i zdejmij z ognia.
3. Do gorącego wywaru wlej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i kolejno dodaj zielonego i małosolnego ogórka, szczypior, koper oraz utarty z solą czosnek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem dodaj do smaku pieprz i sól.