Makaron Chow Mein z tofu i grzybami Shiitake
Pożywny makaron chow mein to idealny wybór dla miłośników szybkich i sycących dań. Z dodatkiem tofu i grzybków shiitake potrawa nabierze niepowtarzalnego charakteru.
Liczba porcji: 1
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3 łyżki oleju
- 100 g pokrojonego w kostkę tofu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1/2 posiekanego ząbka czosnku
- 1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w słupki marchewki
- 1/2 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli czerwonej
- 1,5 łyżki sosu z grzybów shiitake
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- prażony biały sezam
- pokrojony w 1 cm kawałki szczypior
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją
na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć imbir
i czosnek, a następnie dodaj zamarynowane w jednej łyżce
sosu sojowego tofu. Smaż ok. 2-3 minuty, aż się zrumieni.
3. Dodaj marchew i cebulę. Duś do czasu kiedy warzywa zmiękną, ale pozostaną
chrupkie. Dodaj łyżeczkę sosu sojowego i półtorej łyżki sosu z grzybów shiitake.
4. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj posypane prażonym sezamem
Podawaj posypane prażonym sezamem i dymką.