Przekąska w stylu shogayaki Foxx.gotuje

Japońska przekąska w stylu shogayaki, inspirowana przepisem od Foxx.gotuje, to połączenie delikatnego mięsa z intensywnym sosem sojowym i chrupiącego papieru ryżowego. Gotowe w zaledwie 15 minut, idealne na spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne wieczory. Wypróbuj, a pokochasz to danie!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 264

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 6

Czas: 15 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj sos, dodając kolejno: imbir, cebulę, sos sojowy, ocet ryżowy oraz Mirin lub wodę z cukrem.
  2. Majonez wymieszaj z sosem Sriracha.
  3. Na patelnie wlej 2-3 łyżki oleju i wrzuć mięso. Rozdrabniaj tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę.
  4. W drugiej patelni nagrzej około 1 cm oleju i smaż w nim kawałki papieru ryżowego przez kilka sekund. Odłóż na kratkę lub ręcznik papierowy, aby ociekło z nadmiaru tłuszczu.
  5. Szczypior pokrój wzdłuż w jak najcieńsze paseczki, a następnie umieść w wodzie z lodem – uzyskasz dzięki temu piękny kształt w stylu fine-dining.
  6. Na talerzu ułóż łódeczki z papieru, na to mięso, następnie sos. Na to szczypiorek i opcjonalnie płatki chili.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI