Przekąska w stylu shogayaki Foxx.gotuje

Japońska przekąska w stylu shogayaki, inspirowana przepisem od Foxx.gotuje, to połączenie delikatnego mięsa z intensywnym sosem sojowym i chrupiącego papieru ryżowego. Gotowe w zaledwie 15 minut, idealne na spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne wieczory. Wypróbuj, a pokochasz to danie!

5 / 5. Ilość głosów: 267

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 6

Czas: 15 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj sos, dodając kolejno: imbir, cebulę, sos sojowy, ocet ryżowy oraz Mirin lub wodę z cukrem.
  2. Majonez wymieszaj z sosem Sriracha.
  3. Na patelnie wlej 2-3 łyżki oleju i wrzuć mięso. Rozdrabniaj tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę.
  4. W drugiej patelni nagrzej około 1 cm oleju i smaż w nim kawałki papieru ryżowego przez kilka sekund. Odłóż na kratkę lub ręcznik papierowy, aby ociekło z nadmiaru tłuszczu.
  5. Szczypior pokrój wzdłuż w jak najcieńsze paseczki, a następnie umieść w wodzie z lodem – uzyskasz dzięki temu piękny kształt w stylu fine-dining.
  6. Na talerzu ułóż łódeczki z papieru, na to mięso, następnie sos. Na to szczypiorek i opcjonalnie płatki chili.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos mirin przyprawa 200ml House of Asia

Sos Mirin przyprawa 200 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI