Sałatka z młodych warzyw z sosem miodowo-czosnkowym
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki
- 1 sałata
- 1 awokado pokrojone w plasterki
- 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw)
- 2 marchewki pokrojone wzdłuż na 4 części każda
- cytryna, sezam i orzeszki ziemne do dekoracji
Sos
- 50 ml soku z limonki
- 100 ml sosu czosnkowy z miodem
Sposób przygotowania
- Pokrój warzywa: pomidora, awokado, ogórka i marchewkę.
- Fasolkę włóż do rondelka z wrzącą wodą, nie zapomnij posolić. Gotuj przez 5 min, następnie przelej zimną wodą do ostudzenia.
- W miseczce wymieszaj sos miodowy z czosnkiem z sokiem z limonki.
- Ułóż na talerzu sałatę, fasolkę, ogórki, marchewki, awokado i pomidory. Polej sosem, posyp orzeszkami i sezamem.