Wiosenna sałatka z grillowanymi szparagami
Wiosenne smaki w orientalnym wydaniu. Szparagi w wersji ze świeżą sałatką to kolejna propozycja przyrządzenia sezonowych warzyw. Chrupiące i intensywne w smaku szparagi w połączeniu z lekkimi warzywami w azjatyckim sosie sprawdzą się jako pożywny lunch w pracy.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 300 g czerwonej kapusty poszatkowanej
- 100 g marchewki startej na wiórki
- ¼ szklanki dymki posiekanej
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 2 łyżki oliwy
Sos:
- 3 łyżeczki czarnego octu ryżowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju z sezamu
- ½ łyżeczki posiekanego imbiru
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
Sposób przygotowania
- Składniki sosu połącz ze sobą, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
- Szparagi przekrój wzdłuż obieraczką, posmaruj oliwą i grilluj po 2 min z każdej strony.
- W dużej misce wymieszaj przygotowane warzywa i sos.