Wołowina massaman curry z mleczkiem kokosowym
Aromatyczna i pełna smaków to właśnie jest kuchnia tajska, która ma swoich fanów na całym świecie. Dziś mamy dla Was przepis na pyszną wołowinę massaman curry z mleczkiem kokosowym, dynią i ryżem jaśminowym.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3 łyżki pasty massaman curry
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
- 320 g ryżu jaśminowego
- 100 g wołowiny; pokrojonej w kawałki
- 100 g dyni
- 100 g średnich ziemniaków; obrane i ugotowane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
- 1/2 cebuli; pokrojona w drobna kostkę
- 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych; uprażone na suchej patelni
Sposób przygotowania
- Ryż jaśminowy gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
- Dodaj wołowinę, dynię, cebule oraz ziemniaki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Danie podaj z ryżem i posyp orzeszkami.