Smażony ryż z kurczakiem i dynią hokaido
Szybkie danie dla miłośników kuchni azjatyckiej gotowe w 25 minut! Ryż jaśminowy doda Twojemu daniu aromatu a sos sojowy przygotowany wedle oryginalnej receptury doskonale podkreśli smak kurczaka.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 500 g ryżu jaśminowego
- 150 g mięsa kurczaka pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
- 100 g dyni pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g cukinii pokrojonej w drobną kostkę
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Zamarynuj kurczaka w 2 łyżkach sosu sojowego i 2 łyżkach oleju.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek do uwolnienia aromatu.
- Dodaj kurczaka i smaż ok 3 min do zrumienienia.
- Dodaj dynię i cukinię i smaż kolejne 2 min.
- Dodaj ryż, sos sojowy i przyprawy. Wymieszaj i smaż 3 min.
Serwuj na talerzach lub w wydrążonej dyni.