Grzyby po azjatycku
Sezon na grzyby trwa! Jesień to najlepszy okres, aby wyruszyć na grzybobranie. Tym razem przygotowaliśmy dla Was przepis na grzyby po azjatycku w sosie ostrygowym. Sprawdzi się świetnie jako samodzielne danie albo dodatek do ryżu czy makaronu. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 30 g Grzybów Mun House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 400 g mieszanych grzybów leśnych
- 2 łyżki oleju
- 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
- 4 cebule dymki, pokrojone
- 1 papryczka chili
- garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania
1. Namocz suszone grzyby Mun w gorącej wodzie przez 2-3 min. Kiedy zmiękną odsącz i pokrój na kawałki.
2. Świeże grzyby oczyść i pokrój na kawałki.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Dodaj czosnek, imbir, chili i cebulę. Smaż 3 min. do zeszklenia.
4. Dodaj grzyby i wszystko wymieszaj. Smaż na średnim ogniu 4 min.
5. Dodaj sos ostrygowy i smaż kolejne 4 min.
6. Dodaj kolendrę i wymieszaj.