Łosoś w sosie miso wasabi

Pieczony łosoś z sosem wasabi to idealny pomysł na obiad. Ostre wasabi i delikatne mięso łososia to dobrane połączenie składników, dzięki którym poczujecie prawdziwy smak Azji.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25

Ostrość:

Składniki

  • 600 g filetu z łososia
  • podzielonego na 4 części
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu do podania
  • 1 cebula dymka, posiekana
  • w kawałki 2 cm, do podania
  • 1 limonka, do podania

Sos

  • 2 saszetki pasty miso
  • 165 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 2 łyżeczki białego sezamu uprażonego
  • 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C, góra dół lub 180 ˚C termoobieg.
2. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
3. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, następnie zalej dokładnie sosem.
4. Piecz przez 15 minut.
5. Podawaj z czarnym sezamem, dymką i limonką.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI