Łosoś w sosie miso wasabi
Pieczony łosoś z sosem wasabi to idealny pomysł na obiad. Ostre wasabi i delikatne mięso łososia to dobrane połączenie składników, dzięki którym poczujecie prawdziwy smak Azji.
Liczba porcji: 4
Czas: 25
Ostrość:
Składniki
- 600 g filetu z łososia
- podzielonego na 4 części
- 1 łyżeczka czarnego sezamu do podania
- 1 cebula dymka, posiekana
- w kawałki 2 cm, do podania
- 1 limonka, do podania
Sos
- 2 saszetki pasty miso
- 165 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 2 łyżeczki białego sezamu uprażonego
- 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki pasty wasabi
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C, góra dół lub 180 ˚C termoobieg.
2. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
3. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, następnie zalej dokładnie sosem.
4. Piecz przez 15 minut.
5. Podawaj z czarnym sezamem, dymką i limonką.