Massaman Curry z kurczakiem
Przepis na rozgrzewające Massaman Curry pochodzi z bloga Carmnik – jednego z finalistów konkursu Tajlandia Challenge
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 300 gram fileta z kurczaka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 50 gram pasty Massaman Curry
- 1 gwiazdka anyżu
- sok z jednej limonki
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- Tajska bazylia
- 250 ml pszenicznego piwa
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej na patelni na średnio wysokim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Podsmaż aż będzie miała czerwone plamy. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
- W międzyczasie pokrój kurczaka oraz ziemniaki w kostkę podobnej wielkości.
- Dodaj pastę curry do garnka i smaż, mieszając przez 2 minuty.
- Wlej piwo i doprowadź do wrzenia, obniż temperaturę i gotować na wolnym ogniu, aż do momentu zmniejszenia o połowę, około 5 minut.
- Dodaj mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, anyż, cynamon. kurczaka i ziemniaki. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut.
- Dodaj cebule i kontynuuj gotowanie przez jakieś 10 minut.
- Pod koniec gotowania curry upraż orzeszki na osobnej, suchej patelni. Wyjmij anyż, dodaj sok z limonki oraz dopraw solą.
- Danie podawaj udekorowane tajską bazylią i orzeszkami. Najlepiej smakuje z ryżem.