Owoce morza z aromatyczną tajską bazylią
Owoce morza to delikatny przysmak. Trzeba uważać, żeby ich nie przegotować ponieważ zrobią się gumowe i twarde. Należy patrzeć jak zaczynają zmieniać kształt i kolor pod wpływem ciepła.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 filety z kalmarów
- 6 krewetek tygrysich
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 małży (z muszlami)
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili lub więcej jeśli wolisz ostrzejsze
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2,5 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 średnia czerwona cebula; pokrojona w pióra
- 2 łyżki listków tajskiej bazylii
- olej; do smażenia
Sposób przygotowania
1.Kalmary rozetnij wzdłuż na pół. Każdy płat ponacinaj delikatnie cienkie paseczki pod kątem na ukos i później to samo z drugiego ukosa (na koniec musi powstać „rombowa kratka”). Płaty przeciąć na pół i potem na trzy.
2.Z krewetek usuń ostre szpikulce, które są przy ogonach. Włożyć krewetki do miski razem z kalmarami i oprósz mąką ziemniaczaną. Przelej wodą, by spłukać mąkę.
3.Do wrzącej wody wrzucić owoce morze i po chwili wyjmij je do miski z zimną wodą, żeby zahartować.
4.Czosnek drobno pokrój, chili w cienkie plastry.
5.Na lekko rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i delikatnie podsmaż czosnek. Dodaj chili. Im później dodane chili tym olej będzie mniej pikantny.
6.Podnieś temperaturę. Dodaj wszystkie owoce morza i od razu wlej sos rybny, cukier i sos ostrygowy.
7.Całość wymieszaj i krótko podsmażaj. Jeśli jest za mało sosu dolej odrobinę wody. Na koniec dodaj jeszcze cebulę i liście tajskiej bazylii. Wymieszać i znowu krótko podsmażaj.