Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Placki ziemniaczane najlepsze z gulaszem? Mogą być tez nieziemsko dobre z sosem pachnącym Azją. Koniecznie sprawdź jak smakują z wędzonym łososiem i gęstym sosem z mocnymi akcentami azjatyckimi.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 120 g cebuli
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki startego imbiru
- 3 saszetki zupy miso
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 200 g wędzonego łososia, pokrojonego w 1 cm paski
- 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1/2 zielonego ogórka
- limonka, do podania
- liść nori, pokrojony w 1 mm paseczki do podania
- sól i pieprz, do smaku
- 4 łyżki oleju roślinnego, do smażenia
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka pasty wasabi
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw w chłodne miejsce.
2. Z ogórka usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki ok. 2 mm, dodaj pokrojoną rzodkiewkę i łososia. Odstaw w chłodne miejsce.
3. Utrzyj obrane ziemniaki i cebulę na drobnej tarce. Do masy dodaj mąkę, jajko sól i pieprz, starty imbir, sos sojowy oraz zupę miso. Dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej olej na patelni, odmierzaj masę łyżką stołową. Placki powinny mieć około 7-8 cm średnicy i być cienkie. Po usmażeniu odłóż placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5. Wymieszaj warzywa i łososia z sosem, ułóż na plackach i posyp nori. Możesz spiąć placki wykałaczkami. Podaj z limonką.