Ramen z makaronem soba i boczkiem
Pierwszym skojarzeniem jakie ma każdy kiedy myśli o Japońskich potrawach to sushi. Jednak mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni bardziej od sushi uwielbiają Ramen. Zupa przywędrowała na wyspy z Chin i przyjęła się wśród Japończyków. Podstawą Ramen jest makaron oraz słona wkładka w postaci pasty miso. Wszystkie inne dodatki to wybrana kompozycja pod własne upodobania. Zupa spożywana jest nie tylko podczas tradycyjnych posiłków, ale również w środku nocy po udanej zabawie. W Japonii bary serwujące tylko Ramen są bardzo popularne nie tylko wśród turystów, ale również wśród mieszkańców.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 saszetki pasty miso
- ½ opakowania makaronu soba
- 1 liść nori
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w plastry
- 100 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 jajko, ugotowane
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 100 g młodej kapusty pokrojonej w grube paski
Sposób przygotowania
- Jajko włóż do zimnej wody, kiedy zacznie wrzeć gotuj jeszcze 4 min. Po tym czasie schłodź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i odłóż w chłodne miejsce.
- Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do bulionu włóż pokrojony boczek i kapustę, gotuj 3 min, odstaw bulion na bok.
- Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ugotowane na twardo jajko przekrój na 2 połówki.
- W misce ułóż makaron, boczek, kapustę, marchew, ½ liścia nori, jajko, zalej bulionem i posyp dymką.