Sałatka z krewetkami i makaronem z fasoli mung

Yum Woon Sen to bardzo popularna sałatka, street food na ulicznych tajskich straganach. Kombinacja świeżych składników, aromatycznego i pikantnego sosu, makaronu z fasoli mung, który chłonie smak sosu oraz orzeszków ziemnych, które nadają sałatce chrupkości sprawia, że danie jest pełne aromatu i świetnie sprawdza się jako pełnowartościowy posiłek szczególnie w upalne dni.

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 15 minut

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 80 g makaronu vermicelli z fasoli mung
  • 5 krewetek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 łodygi selera naciowego
  • 1 pomidor 
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • cebula dymka
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Krewetki jeśli są surowe gotuj krótką chwilę do momentu, aż nabiorą różowego koloru.
  3. Wymieszaj marynatę do sałatki: sos rybny, posiekany drobno czosnek, chili w paseczki, sok z limonki, cukier.
  4. Pokrój dymkę w duże kawałki, cebulę i seler naciowy w piórka, pomidora obierz ze skóry i filetuj (pozbaw gniazd nasiennych). 
  5. Wymieszaj makaron, krewetki, sos i pokrojone warzywa.
  6. Dodaj orzeszki, dymkę, i świeżą kolendrę.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI