Sałatka z krewetkami i makaronem z fasoli mung
Yum Woon Sen to bardzo popularna sałatka, street food na ulicznych tajskich straganach. Kombinacja świeżych składników, aromatycznego i pikantnego sosu, makaronu z fasoli mung, który chłonie smak sosu oraz orzeszków ziemnych, które nadają sałatce chrupkości sprawia, że danie jest pełne aromatu i świetnie sprawdza się jako pełnowartościowy posiłek szczególnie w upalne dni.
Liczba porcji: 1
Czas: 15 minut
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 80 g makaronu vermicelli z fasoli mung
- 5 krewetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki soku z limonki
- 0,5 cebuli
- 0,5 łodygi selera naciowego
- 1 pomidor
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- cebula dymka
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Krewetki jeśli są surowe gotuj krótką chwilę do momentu, aż nabiorą różowego koloru.
- Wymieszaj marynatę do sałatki: sos rybny, posiekany drobno czosnek, chili w paseczki, sok z limonki, cukier.
- Pokrój dymkę w duże kawałki, cebulę i seler naciowy w piórka, pomidora obierz ze skóry i filetuj (pozbaw gniazd nasiennych).
- Wymieszaj makaron, krewetki, sos i pokrojone warzywa.
- Dodaj orzeszki, dymkę, i świeżą kolendrę.