Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 10 g wodorosty wakame
- 1 duża marchewka,obrana
- 1 zielony ogórek
- 1/3 białej rzodkwi
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 30 g płatków orkiszowych
- 30 g panierki panko
- 1 czerwona cykoria
- 1 łyżka białego sezamu
Dressing:
- 1 cm korzenia imbiru
- 70 ml oleju
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 2 łyżki octu ryżowego
Sposób przygotowania
- 2 jajka wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zahartuj je zimną wodą. Jajka obierz.
- Pozostałe 2 jajka wbij do miseczki i roztrzep.
- Płatki orkiszowe i panko wymieszaj w miseczce. Mąkę kokosową wsyp do kolejnej miseczki.
- Ugotowane jajka wkłuż kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtórz, pomijając mąkę kokosową.
- Wakame przygotuj według wskazań na opakowaniu i odsącz.
- Składniki dressingu wymieszaj ze sobą w miseczce.
- Wakame połącz z pokrojonymi warzywami. Wlej dressing, całość wymieszaj.
- W rondelku rozgrzej olej do temperatury 150 °C i smaż panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
- Łyżką cedzakową wyjmij jajka i wyłóż je na papierowe ręczniki. Pokrój w ćwiartki.
- Sałatkę wyłóż na półmisek, udekoruj listkami cykorii i ułóż ćwiartki jajek.
- Całość posyp prażonym sezamem.