Smażony makaron soba z grzybami shiitake i pędami bambusa
Makaron soba z grzybami shiitake i pędami bambusa to smaczna opcja dla miłośników chińskich potraw znacznie lżejszej i zdrowszej wersji. Grzyby shiitake mają lekko mięsny smak i konsystencję, dlatego sprawdzą się jako zamiennik mięsa.
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 opakowanie makaronu soba
- 1 opakowanie pędów bambusa; dobrze przepłukanych pod bieżącą wodą
- 100 g sosu z grzybów shitake
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- dymka do podania
Sposób przygotowania
- Makaron soba ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pędy bambusa i smaż ok 2 min.
- Dołóż sos i makaron, smaż kolejne 2 min.
- Podawaj z drobno posiekaną dymką.