Sushi nigiri ze śledziem

Przepis na nigiri ze śledziem oryginalny pomysł na sushi w stylu polskim.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 60

Ostrość:

Składniki

  • 150 g ugotowanego ryżu do sushi
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1 listek nori
  • 1 liść sałaty
  • 2 kawałki marynowanego śledzia
  • 20 g awokado
  • 1/3 łyżeczki pasty wasabi
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. W misce połącz ocet z cukrem i solą. Dodaj gorący ryż i dobrze wymieszaj.
  2. Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.
  3. Do ręki weź trochę ryżu, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami.  Następnie ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
  4. Na ryż nałóż płat ryby i awokado.
  5. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.
  6. Udekoruj sushi imbirem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI