Sushi nigiri ze śledziem
Przepis na nigiri ze śledziem oryginalny pomysł na sushi w stylu polskim.
Liczba porcji: 1
Czas: 60
Ostrość:
Składniki
- 150 g ugotowanego ryżu do sushi
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki octu ryżowego
- 1 listek nori
- 1 liść sałaty
- 2 kawałki marynowanego śledzia
- 20 g awokado
- 1/3 łyżeczki pasty wasabi
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- W misce połącz ocet z cukrem i solą. Dodaj gorący ryż i dobrze wymieszaj.
- Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.
- Do ręki weź trochę ryżu, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Następnie ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
- Na ryż nałóż płat ryby i awokado.
- Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.
- Udekoruj sushi imbirem.