Szaszłyki z kurczaka w sosie teriyaki z dymką
Kurczak to ulubione mięso Polaków. Potrafimy je przygotować na wiele sposobów, ale czy azjatycka marynata to już codzienność? Jeśli jeszcze nie to nie trać czasu i wypróbuj jak smakuje marynowany w sosie teriyaki.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 4 uda kurczaka, bez skóry i bez kości, każde pokrojone na dwie części
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka imbiru, drobno posiekanego
- 6 cebulek dymek
- 2 patyki do szaszłyków
- 2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia ugotowany ryż, do podania
- czarny sezam, do podania
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj 1 łyżkę sosu teriyaki, sos sojowy i imbir. Włóż do marynaty kurczaka i odstaw na minimum 15 min. w chłodne miejsce.
2. Zamarynowane mięso nabijaj na patyki na przemian ze zwiniętymi dymkami. Zwinięta cebula powinna mieć szerokość kawałka kurczaka.
3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na średnim ogniu po 4 min. z każdej strony.
4. Podaj z pozostałym sosem teriyaki, sezamem i ugotowanym ryżem