Zupa rybna z pomidorami i kolendrą

Sos rybny to podstawa kuchni tajskiej, na jej bazie przygotowywane są sosy, używany jest również jako sól. Pierwszy wrażenie po powąchaniu sosu może nie być pozytywne, ale to niezastąpiony składnik wielu dań. Świetnie podbija smak i aromat dań, w szczególności rybnych. Jeśli nie masz czasu na gotowanie esencjonalnego bulionu rybnego, wystarczy że dodasz kilka łyżeczek sosu rybnego i pełna smaku zupa rybna gotowa!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 60 ml sosu rybnego
  • 200 g filetu białej ryby (np. z dorsza)
  • 1 cebula; pokrojona w pióra
  • 2 ząbki czosnku; drobno pokrojone
  • 1 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
  • 2 duże ziemniaki; obrane, pokrojone w łódki
  • 1 puszka pomidorków cherry
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki oleju; do smażenia
  • świeża kolendra; drobno pokrojona

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej olej i podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, imbir oraz ziemniaki. Następnie zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Dodaj pomidorki wraz z zalewą i sos rybny. Całość gotuj kolejne 5 minut.
  3. Na koniec włóż do wywaru kawałki ryby i gotuj jeszcze 3 minuty.
  4.  Zupę podawaj posypaną kolendrą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI