Makaron chow mein z prażonym sezamem i krewetkami
Makaron chow mein w wersji z krewetkami to opcja dla osób poszukujących egzotycznych smaków. Łagodny smak krewetek połączony z sosem ostrygowym zapewni niepowtarzalny smak potrawie.
Liczba porcji: 1
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g makaronu chow mein
- 5 surowych krewetek
- 3-4 (ok. 40 g) pokrojone w kawałki różyczki brokułów
- 4-5 strączków groszku cukrowego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 1/2 posiekanego ząbka czosnku
- 1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w słupki marchewki
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- prażony biały sezam
- pokrojony w małe kawałki szczypior
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj imbir
i czosnek, a następnie zamarynowane w jednej łyżce sosu ostrygowego krewetki.
Smaż ok 2-3 minut, aż będą różowe. Zdejmij krewetki z patelni.
3. Zblanszuj groszek cukrowy.
4. Na patelnię dodaj cebulę, brokuły, marchew. Duś do czasu kiedy warzywa
zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Dodaj 1/2 łyżeczki sosu sojowego i łyżkę sosu
ostrygowego oraz makaron i odłożone krewetki.
5. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj posypane prażonym sezamem i dymką.