Grillowany bakłażan teriyaki z fetą i granatem

Wyjątkowy smak bakłażanów z grilla, zanurzonych w delikatnym i jednocześnie wyrazistym sosie sojowym, z pewnością oczaruje Twoje kubki smakowe. Nasza receptura jest starannie dopracowana, aby każdy kęs przynosił niesamowite doznania kulinarne. Bakłażany stają się miękkie i soczyste, a sos sojowy nadaje im niepowtarzalny, orientalny charakter. Idealne jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb, z pewnością staną się hitem każdej imprezy czy rodzinnej kolacji. Spróbuj już dziś i przekonaj się, jak łatwo można podnieść smak swoich potraw na wyższy poziom!

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.9 / 5. Ilość głosów: 12

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana przekrój na pół, natnij kratkę po stronie miąższu, posól i odstaw na 15 minut. Następnie opłucz i pozostaw na ręczniku papierowym do osuszenia. Po tym czasie zamarynuj go w oliwie z oliwek, przyprawie japońskiej oraz w świeżo mielonym pieprzu.
  2. W misce przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, sos teriyaki i wodę.
  3. Na rozgrzanym ruszcie ułóż bakłażana skórą do dołu. Posmaruj sosem i grilluj 3-4 minuty, następnie obróć, znowu posmaruj sosem i grilluj kolejne kilka minut. Powtarzaj czynności kilka razy do momentu, aż bakłażan będzie miękki, a sos skarmelizowany.
  4. Gotowego bakłażana posmaruj ostatni raz sosem, posyp fetą, granatem oraz świeżymi ziołami i sezamem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI