Grillowany bakłażan teriyaki z fetą i granatem
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 50 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 50 ml Sosu Teriyaki House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni Japońskiej House of Asia
- 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
- 2 bakłażany
- 50 ml wody
- 50 g sera feta pokrojonej w małą kostkę
- 2 łyżki pestek granatu
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Sól i pieprz czarny
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Bakłażana przekrój na pół, natnij kratkę po stronie miąższu, posól i odstaw na 15 minut. Następnie opłucz i pozostaw na ręczniku papierowym do osuszenia. Po tym czasie zamarynuj go w oliwie z oliwek, przyprawie japońskiej oraz w świeżo mielonym pieprzu.
- W misce przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, sos teriyaki i wodę.
- Na rozgrzanym ruszcie ułóż bakłażana skórą do dołu. Posmaruj sosem i grilluj 3-4 minuty, następnie obróć, znowu posmaruj sosem i grilluj kolejne kilka minut. Powtarzaj czynności kilka razy do momentu, aż bakłażan będzie miękki, a sos skarmelizowany.
- Gotowego bakłażana posmaruj ostatni raz sosem, posyp fetą, granatem oraz świeżymi ziołami i sezamem.