Kurczak słodko-kwaśny z makaronem vermicelli Pysznie czy przepysznie
Monika Molecka z Pysznie czy przepysznie zdradza swój patent na soczystego kurczaka. Wystarczy obtoczyć go w marynacie z dodatkiem naszego sosu sojowego i gotowe. Dodaj do niego makaron vermicelli, odrobinę warzyw i ananasa a z pewnością oczarujesz gości przepysznym daniem!
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 50 g makaronu Vermicelli
- 300 g fileta z kurczaka pokrojonego w kostki
- 1 cebula pokrojonej w piórka
- 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
- 1 papryka czerwona pokrojonej w kostki
- 200 g ananasa pokrojonego w kostki
- 1 łyżka oleju
- 200 ml oleju, do smażenia kurczaka
- Szczypiorek
- Sezam jasny
Marynata:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 6 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sezamu
Sos:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- Pieprz
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Wymieszaj ze sobą składniki marynaty, konsystencją powinna przypominać ciasto na naleśniki. Obtocz w niej kawałki kurczaka.
- Smaż kurczaka na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
- Połącz ze sobą składniki na sos.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż cebulę do lekkiego zbrązowienia, dodaj czosnek oraz imbir, chwilę podsmaż.
- Następnie dodaj ananasa i paprykę, smaż do momentu, aż ananas zacznie lekko się przypiekać. Na sam koniec dodaj kawałki kurczaka, całość zalej sosem. Smaż ok. 5 min.
- Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, posyp szczypiorkiem i sezamem.