Koreańskie pierożki z kimchi i tofu
Ekspresowe, efektowne i przesmaczne. Właśnie takie są pieczone pierożki z kimchi i tofu. Nasze warzywa do woka, sos kimchi, pasta z czosnku — sprawdzą się w tym daniu doskonale, a przede wszystkim dzięki nim zaoszczędzisz dużo czasu.
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Pikantne
Składniki
50 g Sosu Kimchi House of Asia lub saszetka Pasty z Kimchi House of Asia
1 słoik Warzyw do woka House of Asia
1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia
3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g tofu
100 g kimchi (gotowe lub z przygotuj z przepisu )
2 jajka
1 cebula drobno pokrojona w kostkę
50 g zielonej dymki drobno pokrojonej
50 g kolendry
Czarny pieprz do smaku
4 łyżki oleju
Do podania:
Sposób przygotowania
1. Kimchi dobrze odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj, sok odstaw. Następnie dodaj łyżeczkę pasty z czosnku, przełóż do miski, dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj.
2. Warzywa do woka odcedź, przelej zimną wodą, odsącz, osusz, a następnie drobno posiekaj.
3. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pozostałą pastę z czosnku przez około 2 minuty, dodaj warzywa do woka, kimchi, smaż kolejne 4 minuty, następnie dolej trochę pozostałego soku z kimchi, sos kimchi, tofu, kolendrę, dymkę, całość dobrze wymieszaj i przełóż do miski, poczekaj 10 minut, dodaj żółtko, ponownie wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
5. Ciasto francuskie rozwiń na desce podziel na 12 równych kwadratów, na każdy kawałek nałóż około łyżki farszu i zlep do środka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut.
6. Gotowe pierożki podawaj z sosami.