Makaron chow mein z chili i polędwiczką wieprzową
Makaron chow mein to jeden z ważniejszych składników kuchni chińskiej, w połączeniu z delikatną i kruchą polędwiczką wieprzową i ostrym sosem Sambal Oelek zaspokoi podniebienia najbardziej wymagających koneserów pikantnych dań.
Liczba porcji: 1
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 100 g makaronu chow mein
- 100 g pokrojonej w cienkie plastry polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sos sambal oelek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w słupki marchewki
- 1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w paski papryki
- 1/2 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli czerwonej
- prażony biały sezam
- pokrojony w 1 cm kawałki szczypior
- chili (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją
na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj imbir i czosnek, a następnie
zamarynowaną w jednej łyżce sosu ostrygowego polędwiczkę. Smaż ok 2-3 minuty.
3. Dodaj marchew, paprykę i cebulę. Duś do czasu kiedy warzywa zmiękną,
ale pozostaną chrupkie. Dodaj łyżkę sosu ostrygowego i łyżeczkę sambalu.
4. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj posypane prażonym sezamem i dymką.