Warzywne spring rolls z krewetkami
Proste i aromatyczne spring rolls to przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Zawiń w papier ryżowy to co lubisz – ma być świeżo i zdrowo dlatego proponujemy krewetki i warzywa sezonowe. Pamiętaj o sosie, to dzięki niemu spring rolls mają pełny i wyrazisty smak. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 18 małych, ugotowanych krewetek
- marchewka, pokrojona w cieniutkie słupki
- tajska bazylia
- mięta
- sałata
Sos
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1,5 łyżki cukru kokosowego lub brązowy
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych, pokruszonych w moździerzu
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 posiekane ostre chili
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania
Spring Rolls:
- Papier ryżowy, rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż przygotowane wcześniej warzywa.
- Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach.
Sos:
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i przelej do sosjerki.
- Dopraw sos świeżą miętą.