Warzywne spring rolls z krewetkami

Proste i aromatyczne spring rolls to przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Zawiń w papier ryżowy to co lubisz – ma być świeżo i zdrowo dlatego proponujemy krewetki i warzywa sezonowe. Pamiętaj o sosie, to dzięki niemu spring rolls mają pełny i wyrazisty smak. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 18 małych, ugotowanych krewetek
  • marchewka, pokrojona w cieniutkie słupki
  • tajska bazylia
  • mięta
  • sałata 

Sos

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżki cukru kokosowego lub brązowy
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych, pokruszonych w moździerzu
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 posiekane ostre chili 
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania

Spring Rolls:

  1. Papier ryżowy, rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż przygotowane wcześniej warzywa.
  2. Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach.

Sos:

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i przelej do sosjerki.
  2. Dopraw sos świeżą miętą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI