Sałatka z pędów bambusa
Pędy bambusa, delikatne i soczyste. Stanowią idealny składnik sałatek i dań z woka.
Liczba porcji: 2
Czas: 5 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 225 g (puszka) pędów bambusa
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- kilka różyczek brokuła (opcjonalnie)
Sos:
- 1 łyżka czarnego octu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego (bez glutenu)
- 0,5 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Pędy bambusa odsącz z zalewy i wypłucz pod wodą.
- Ręcznikiem papierowym wysusz pędy.
- Rozgrzej patelnię grillową. Podsmaż pędy i sezam przez ok 1 min.
- Różyczki brokuła przekrój na pół i obtocz w oleju i grilluj na rozgrzanej patelni.
- Składniki sosu wymieszaj ze składnikami sałatki.