Som Tam – surówka z marchewki i kalarepy
Som Tam to klasyk tajskiej kuchni, jedna z najpopularniejszych tajskich surówek. W oryginale robiona jest z bezsmakowej papai, która w Azji jest łatwo dostępna i tania. Ponieważ w Polsce jest droga i rzadko dostępna, można zastąpić ją rodzimą kalarepą, dodać marchewkę, pomidory no i dressing. To właśnie dressing jest tu najważniejszy – świeży, orzeźwiający, pikantny, pyszny!
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 400 g marchewki, startej w długie słupki
- 400 g kalarepy, startej w długie słupki
- 4 ząbki czosnku
- 4 chili
- 4 strąki długiej zielonej fasolki lub 8 strąków zielonej fasolki
- 4 łyżeczki orzeszków ziemnych
- 6 łyżeczek suszonych krewetek
- 4 pomidorów (nie cherry), bez gniazd nasiennych
Przyprawy:
- 8 łyżeczek cukru kokosowego
- 6 łyżeczek sosu rybnego
- 6 łyżeczek soku z limonki
Sposób przygotowania
- W moździerzu rozgnieć chili z obranym czosnkiem
- Dodaj suszone krewetki i ucieraj, aż będą rozgniecione
- Dodaj podpieczone orzeszki ziemne, utłucz
- Dodaj cukier, sos rybny, sok z limonki, rozcieraj wszystko razem
- Dodaj marchewkę i kalarepę i utłucz, aż wszystkie składniki się dobrze wymieszają
- Dodaj fasolkę pokrojoną w 2 centymetrowe kawałki oraz pokrojone w kawałki pomidory, ugniataj jeszcze chwilę i gotowe.