Sushi na słodko z truskawkami i łososiem
Czy próbowaliście dodać mleczko kokosowe do ryżu i zawinąć w rolkę sushi? Przed Wami oryginalny przepis na sushi z nutą słodyczy i soczystą truskawką! Koniecznie musicie tego spróbować 🙂
Liczba porcji: 2
Czas: 70 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 2 łyżki sosu do ryżu
- 150 ml mleczko kokosowe 5-7%
- 2 liście nori
- 75 g opakowania serka Philadelphia
- 250 ml wody
- 100 g truskawek
- 150 g łososia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru kokosowego bądź brązowego
-
Do podania:
Sposób przygotowania
Przygotowanie ryżu:
- Ryż dokładnie wypłucz pod zimną wodą aż będzie leciała przezroczysta woda.
- Odsączony ryż zalej zimną wodą.
- Ryż gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- Następnie odstaw ryż na 60 minut nie zdejmując przykrywki tak, aby ryż pochłonął całkowicie wodę i wystygnął.
- Mleczko kokosowe wymieszaj z cukrem i solą, następnie dodaj do ryżu i dokładnie wymieszaj.
Zwinięcie rolki:
- Połóż połowę liścia nori na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą.
- Nałóż ryż rozciągając go na całym liściu, następnie odwróć ryżem do dołu.
- Rozsmaruj serek Philadelphia i pokrojone truskawki. Zwiń rolkę i na wierzch ułóż szerokie plastry łososia.
- Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi.
- Podawaj sushi z sosem sojowym teriyaki i imbirem.