Wegańska panna cotta z mango i mleczkiem kokosowym
Tradycyjny włoski deser przygotowany na tajskim mleczku kokosowym. Do przygotowania przepisu polecamy agar agar, naturalną wegańską substancję żelującą, która zastąpi nam popularną żelatynę.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min + chłodzenie
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 20-22% BIO
- 200 ml pulpy mango
- 2 łyżeczki agar agar
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki sezonowych owoców (maliny, porzeczki, borówki)
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej mleczko kokosowe. Dodaj cukier, nasiona z laski wanilii oraz agar agar. Zagotuj na małym ogniu.
- Do dwóch miseczek wlej po 100 ml masy. Do jednej dodaj pulpę z mango, wymieszaj. Do drugiej dodaj zblednowane owoce, wymieszaj.
- Do foremek wlej najpierw masę z pulpą i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmij foremki i wlej masę z owocami. Ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Na koniec wlej masę kokosową. Dzięki temu powstaną warstwy.
- Foremki wstaw do lodówki na min. 1h, aż masa dobrze stężeje.
- Deser możesz udekorować owocami.