Wołowina w sosie z bazylią holy
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 200 g antrykotu wołowego; pokrojony w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka Bazyli holy
- 10 pieczarek; przekrojone na pół
- 1 garść fasolki szparagowej; pokrojonej w 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
- 50 ml wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka mąki z tapioki
- 200 g makaronu vermicelli z fasoli mung
- 50 ml oleju; do smażenia
Sposób przygotowania
1.Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2.Fasolkę zblanszuj.
3.Do miski włóż mięso, czosnek, wlej sos rybny, wymieszaj i odstaw na 10 min. do zamarynowania.
4.Na rozgrzaną patelnie wlej olej i smaż wołowinę przez 2 minuty, ciągle mieszając. Mięso zsuń na bok patelni, usmaż pieczarki i fasolkę. Wlej wodę, dodaj łyżeczkę bazylii holy mieszaj do połączenia smaków. Całość podsmażaj przez 1 minute na mocnym ogniu.
5.Danie podawaj z makaronem.