Ramen z grzybami Shiitake i cukinią
Zupa Ramen to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Każdy przyrządza ją z ulubionymi składnikami. Nasza propozycja to zupa na bazie pasty miso z grzybami Shiitake, cukinią, szynką, jajkiem, oraz szpinakiem baby. Miska zupy ramen jest na tyle sycąca, że z powodzeniem może stanowić główne danie obiadowe.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 4 saszetki Pasty Miso Hosue of Asia
- 1 opakowanie Makaronu Ramen House of Asia
- 1 opakowanie Grzybów Shitake House of Asia
- 1 cukinia; obrana obieraczką do warzyw tak, aby powstały cienkie wiórki
- 80 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 łyżka czosnku; pokrojonego w cienkie plasterki
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego; do smażenia
- 700 ml wody
- Szpinak baby; do ozdoby
- Czarny sezam; do ozdoby
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka zacznij gotować w zimnej wodzie, kiedy zacznie wrzeć wyjmij je po 5 min.
- W garnku na średnim ogniu rozgrzej olej, usmaż na złocisto czosnek, wlej wodę.
- Dodaj pastę miso i grzyby, dobrze wymieszaj,
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś do momentu uzyskania miękkości grzybów.
W misce ułóż makaron, szpinak, cukinię, szynkę, grzyby, zalej bulionem miso, udekoruj połówką jajka i sezamem.