Makaron soba z dynią i grzybami shiitake
Liczba porcji: 1
Czas: 10 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- ¼ op makaronu soba
- 100 g dyni hokkaido, pokrojonej na kawałki 1cm na 2cm
- 15 g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie minimum 60 min i pokrojonych w paski
- 15 g dymki pokrojonej w ukośne paski szerokości 0,5cm
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
- olej roślinny do smażenia
- pieprz do smaku
- biały sezam do dekoracji
Sposób przygotowania
- Dynię włóż do wrzącej wody i gotuj 4 min, wyjmij i odstaw.
- Makaron włóż na wrzącą wodę, gotuj 3 min, odstaw.
- Na rozgrzaną patelnię włóż imbir, grzyby i dynię, smaż 1 minutę.
- Dodaj makaron i sos sojowy, smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj dymkę, dopraw pieprzem. Podawaj udekorowane białym sezamem.